Stichting Toeven op de Hoeve

Toeven op de Hoeve ontstond in 2018 als online agenda, omdat iedereen moest kunnen zien hoeveel waardevolle en leuke evenementen een thuis hadden op de Willem Arntsz Hoeve. Sinds februari is Toeven op de Hoeve een stichting die culturele evenementen organiseert in haar Cultuurhuis.

Initiatiefnemers Dees en Koen Wilgehof-Sodaar hadden een naam voor de agenda snel gevonden, want ‘het is goed Toeven op de Hoeve’. Iedereen die op de Hoeve werkte of een leuke publieksactiviteit aanbood kon dat publiceren op de site toevenopdehoeve.nl. Het was een eerste stap om aan de buitenwereld te laten zien dat het terrein van de voormalige Willem Arntsz Hoeve mooi is en de moeite waard om te bezoeken. Inwoners van Den Dolder hebben het nog altijd over ‘de stichting’ als ze het over het terrein hebben. Het gevoel ‘dat is ook van ons’ wilden Dees en Koen graag terugbrengen. Want op de hoeve ervaar je de seizoenen, je kunt eekhoorns de boom in zien schieten, reeën zien oversteken en uilen over de boomtoppen zien scheren. En als je er dan ook nog iets leuks kunt beleven, draagt dat bij aan ontmoeting en verbinding was het idee.

Kerkdienst in de Gehoorzaal

In 2019 werd de historische middenas verkocht aan BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, dat het gebied gaat herontwikkelen en woningen gaat bouwen voor de nieuwe wijk Bosch & Hei. Daardoor ontstond het idee om te onderzoeken of het aanbieden van kunst- en cultuurevenementen en/of een cultuurhuis op termijn een toegevoegde waarde zouden kunnen leveren aan de ontwikkeling van het gebied. Want hoe leuk is het als je ergens komt wonen waar je nog niet bekend bent en er is al levendigheid. Een plek om samen te komen, een plek om te ontmoeten.

MUCK onder de Julianaboom

COVID-19 gooide tijdelijk roet in het eten, maar bleek ook te leiden tot nieuwe ideeën. Want toen binnen niets meer mocht en theaters, concertzalen en musea gesloten waren, kon dat buiten wel! In de openlucht konden we op veilige afstand van elkaar nog samen genieten van kunst en cultuur. Dat was het startsein voor Toeven op de Hoeve om in nauwe samenwerking met musici kleinschalige en gratis toegankelijke opluchtconcerten te organiseren.

Het Blauwe Podium, open mic voor amateurzingers

Inmiddels is het 2024 en zijn we twee jaar verder. Talloze concerten – van klassiek en wereldmuziek tot pop – theatervoorstellingen en open podia passeerden de revue en het werkte: steeds meer mensen wisten de weg naar de hoeve te vinden. Om dat te verduurzamen, zodat we ook in de toekomst samen kunnen optrekken, is in februari Stichting Toeven op de Hoeve opgericht. Dat biedt de kans om meer fondsen en ook donateurs te werven.

Concert Kanaries van Utrechts Requiem

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door: Koen Wilgehof-Sodaar (voorzitter en artistieke zaken), Anja Ribberink (secretaris), Henk Kwant (penningmeester), Dees Wilgehof-Sodaar (artistieke zaken) en Mel Boas (algemeen bestuurslid).

Het Toeven op de Hoeve Cultuurhuis

weten wat er speelt?

meld je aan voor de nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Vertel het iemand anders ...