Mark my wor(l)ds: Africa Calls

‘Muziek, thee, hapjes, prachtig weer, kleedjes, het was net een mini-festivalletje’, zei een van de ruim tachtig bezoekers blij na afloop van het concert Mark my Wor(l)ds op zondag 5 september.

‘Muziek, thee, hapjes, prachtig weer, kleedjes, het was net een mini-festivalletje’, zei een van de ruim tachtig bezoekers blij na afloop van het concert Mark my Wor(l)ds op zondag 5 september.

Onder de Julianaboom luisterden ze ontspannen en gemoedelijk naar de Afrikaanse klanken die fluitist Mark Lotz en koraspeler Jalli Lamin Kuyateh ten gehore brachten. Het was bijna moeilijk om op je stoel te blijven zitten, dus werd er hier en daar voorzichtig wat meegedeind op de betoverende muziek.

Een wereld vol verhalen
De titel Mark my wor(l)ds, oftewel luister naar mijn woorden en mijn wereld, werd ruimschoots waargemaakt. Want met zijn verhalen bij de muziek haalde de in Gambia geboren Jalli een onbekende wereld naar Den Dolder. Wanneer je dit jaar dus nog op vakantie had gewild, hoefde je niet ver te reizen, want je werd middenin het Hollandse groen getrakteerd op Afrikaanse klanken. Afgelopen zondag bezocht de wereld ons.

Het was dus weer eens goed toeven op de Hoeve!

De Musici

Koraspeler Jalli Lamin Kuyateh werd in 1964 geboren in Gambia, West-Afrika en komt uit een familie van Djeli’s. Zij zijn de schatbewaarders en vertellers die van generatie op generatie de verhalen over de tradities en geschiedenis van hun volk doorgeven. Naast de traditionele liederen die hij zingt, schrijft en componeert Jalli Lamin ook zijn eigen songs over de recente geschiedenis, sociale problemen, politiek, het leven, de liefde, en oorlog en vrede. Universele onderwerpen die iedereen raken.

Zeister fluitist en componist Mark Lotz groeide op in Thailand en Oeganda. Sindsdien voert zijn honger naar muzikale avonturen hem naar alle uithoeken van de wereld, waar hij verschillende tradities leerde kennen om ze naar zijn eigen hand te kunnen zetten. Hij houdt van de samenwerkingen die ontstaan en de unieke klanken die daaruit voortkomen om via de muziek het leven te vieren. Mark werkte onder andere samen met Chris Potter, Don Byron, de Indiase Underground-ster Najma Akthar, de Cubaanse congalegende ‘Anga’ maar ook Nederlandse artiesten zoals Giovanca, Han Bennink of Werner Herzogs thuiscomponist en cellist Ernst Reijseger.

‘Mark Lotz is meer dan een veelgevraagd musicus in de wereld van de Europese Jazz. Hij is muziek, of dat nu jazz, klassieke of wereldmuziek is en geniet duidelijk van elke minuut!’ ~ Latin Jazz, USA

fotografie: Mel Boas / www.boasphoto.nl

weten wat er speelt?

meld je aan voor de nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.

Vertel het iemand anders ...