Vrouwen die muren afbreken

Geïnspireerd door de heldendaad van de zestiende-eeuwse, Utrechtse Trijn van Leemput tekende Véronique Konings verhalen van de Trijnen van nu op: ondernemende, creatieve, doortastende vrouwen met een grote dosis doorzettingsvermogen en lef. Fotografe Ilvy Njiokiktjien maakte foto’s van hen.

In 2020 werkte Véronique Konings mee aan de tentoonstelling De ommuurde stad in het Centraal Museum in Utrecht. Tijdens haar werk kwam ze het verhaal over Trijn van Leemput op het spoor dat haar inspireerde tot het maken van een expositie waarin verhalen van hedendaagse vrouwen en hun levens centraal staan.

Wie was Trijn van Leemput?
Tijdens de 80-jarige oorlog stond op wat je nu kent als Vredenburg een dwangburcht. Vanuit die vesting heersten de Spanjaarden over Utrecht. Toen zij na een belegering vertrokken, waren de inwoners van de stad er niet geruster op en ze eisten van het stadsbestuur dat de burcht zou worden afgebroken voordat een nieuwe vijand hem kon betrekken. Ondanks dat veel vergaderd werd, gebeurde er niets. Dat was voor Trijn van Leemput, de echtgenote van een van de bestuurders, het moment waarop ze besloot het heft in eigen hand te nemen: op 2 mei 1577 trok ze met een groep vrouwen naar de burcht. Met houwelen en hamers begonnen ze eigenhandig met de sloop. Trijn en haar medestandsters hadden het lef om te doen wat veel Utrechters wilden, maar niet durfden.

Vrouwen die muren afbreken
Ook vandaag zijn er vrouwen die muren afbreken. Muren van onrecht, uitsluiting, discriminatie en achtergesteld zijn. Deze vrouwen maken het verschil door trouw te blijven aan zichzelf en te staan voor hun ideeën. Ze strijden voor hun idealen, worden geconfronteerd met vooroordelen en doen die teniet. Ze doorbreken taboes als het gaat om seksuele geaardheid, gender, culturele achtergrond, huidskleur, postuur of religieuze overtuiging. Ze oefenen beroepen uit die we ‘mannenberoepen’ noemen of weten mensen te verbinden die elkaar anders niet snel opzoeken. Dwars door weerstand heen blijven ze trouw aan wie ze zijn en hun idealen. Ze laten zien dat waar muren worden gesloopt, verbinding, rechtvaardigheid, energie en leefbaarheid ontstaan. Hun verhalen zijn bemoedigend, doen vooroordelen teniet en zullen je ongetwijfeld inspireren. De vrouwen die voor deze expositie geïnterviewd werden door auteur Véronique Konings en geportretteerd door topfotografe Ilvy Njiokiktjien komen allemaal uit Utrecht, maar hun verhalen zijn universeel. Je vindt ze overal, ook in Den Dolder.

Boek
De expositie bestaat uit 10 portretten en verhalen. Wil je alle 22 verhalen lezen en de complete fotoserie bekijken? Bestel het boek Vrouwen die muren afbreken bij je lokale boekhandel of bij Uitgeverij Lente >

Vormgeving boek: Studio Michelangela

bezoek

De tentoonstelling Vrouwen die muren afbreken is gratis te bezoeken van zaterdag 19 oktober t/m zondag 15 december:

  • Op zaterdag en zondag zonder afspraak tussen 13.00 – 17.00 uur.
  • Op doordeweekse dagen (maandag t/m vrijdag) is de tentoonstelling op afspraak te bezoeken. Een afspraak is gemakkelijk te maken via de mail, of per telefoon: 0621288306

doneren

Donaties aan het Toeven op de Hoeve Cultuurhuis worden gebruikt om de kosten te dekken die wij maken voor bijvoorbeeld publiciteit of een gratis kopje koffie of thee. En omdat we je graag mooie programma’s willen blijven aanbieden natuurlijk!

vervoerservice

Bent je al wat ouder en/of slecht ter been, maar wil je wel graag komen? Laat het ons weten! Speciaal voor jou organiseren we binnen Den Dolder een ophaal- en thuisbreng service.

service@toevenopdehoeve.nl / 06 212 88 306

Over Véronique Konings
Na de acteursopleiding aan de Toneelschool in Arnhem werkte Véronique Konings als acteur en maker mee aan vele theatervoorstellingen. Van 2000 tot 2020 realiseerde ze als medewerker Educatie & Interpretatie in Centraal Museum Utrecht workshops en tentoonstellingen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, hands-on Werkplaatsen voor bezoekers van alle leeftijden in grote tentoonstellingen en projecten op het gebied van educatie en publieksparticipatie.

Sinds 2021 is ze als zelfstandige werkzaam in kunst, cultuur en welzijn.

Vanaf 2008 is ze docent Tai Chi en Chi Kung.

Over Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien is onafhankelijk fotojournalist en multimediamaker en focust op hedendaagse sociale onderwerpen, met name in Afrika. Ze is lid van het prestigieuze fotoagentschap VII Photo Agency en ambassadeur van Canon. Ilvy heeft verschillende grote fotografieprijzen gewonnen, waaronder twee awards bij World Press Photo. Ze werd in 2013 benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands en won in 2014 als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera.

weten wat er speelt?

meld je aan voor de nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.