TRE DONNE

zondag 20 okt. 2024 / 15.00 - 17.00 uur /
TRE DONNE belicht een nog steeds meer dan actueel thema: de rol van de sterke vrouw in en door de muziekgeschiedenis. Een theatraal concert waar het werk van én voor vrouwen in de schijnwerpers staat.

Tre Donne is een theatraal concert waarin oude en nieuwe muziek, in combinatie met hedendaagse teksten samenkomen in een visueel kostuumspektakel. Drie eind 16e-eeuwse virtuoze zangeressen aan het hof van Graaf Alfonso d’Este van Ferrara krijgen de vrijheid in het openbaar op te treden, geheel tegen de mores van de tijd in. Met het overlijden van Alfonso sterft echter ook de vrouwelijke muziekcultuur aan het hof. De vrouwen, de Tre Donne di Ferrara, worden als vanzelfsprekend vervangen door mannen.

De Tre Donne van nu herschrijven ruim 400 jaar muziekgeschiedenis. Onder artistieke leiding van Krijn Koetsveld (muziek) en Kiki Jaski (regie) geven de sopranen Jennifer van der Hart, Wendy Roobol en Janneke Stoute niet alleen een stem aan die Tre Donne di Ferrara, maar vooral ook aan een groot aantal vrouwen door de geschiedenis heen – samen met gambiste Cassandra Luckhardt. Wat aanvankelijk als het verhaal van Tre Donne di Ferrara begint, stijgt vervolgens boven het thema van vrouwelijke componisten uit, en wordt het verhaal van en over vrouwen die hun eigen weg én stem in het leven zoeken. Gebaseerd op Virginia Woolfs essay A Room of One’s Own (1929) vertellen Jennifer, Wendy en Janneke hun eigen verhaal, op nieuw gecomponeerde muziek van Stijn van der Loo. Samen met Cassandra én Krijn zelf geven ze het publiek een kijkje in hun eigen leven, en vertellen ze over hun familiegeschiedenis en de dromen van hun moeders en oma’s die niet vervuld konden worden – en die nog steeds geconfronteerd worden met dezelfde vooroordelen en discriminatie als generaties vrouwen daarvoor.

Het verhaal van de Tre Donne di Ferrara brengt ons ook naar andere verhalen van sterke vrouwen in de (muziek)geschiedenis. Zo is in de 19e eeuw Clara Schumann een markante figuur naast haar beroemde echtgenoot Robert. Het begin van de 20e eeuw brengt eindelijk een echte feministische stroming op gang, met als resultaat diverse composities geschreven door vrouwen, waaronder die van Nadia Boulanger.

Op het programma staan verder werken van o.a. Claudio Monteverdi, Barbara Strozzi, Luzzasco Luzzaschi en Lodovico Agostini.

Melle Meivogel
© Melle Meivogel

LE NUOVE MUSICHE

Jennifer van der Hart
Wendy Roobol
Janneke Stoute
sopranen

Cassandra Luckhardt
viola da gamba

Krijn Koetsveld
artistieke leiding

Kiki Jaski
regie

Sanne Puijk
visueel concept en kostuums

EEBA Music (Evert Bandringa)
productie

lenuovemusiche.nl

Lees hier de recensie in Place de l’Opéra

toegang

Toeven op de Hoeve rekent geen vaste entreeprijs maar werkt met een donatiesysteem. Al vanaf € 5 reserveer je een stoel. Daarmee draag je bij aan het voortbestaan van het Cultuurhuis en steunt iemand die minder draagkrachtig is. Want ook als je niets kunt missen kun je een stoel reserveren. Zo zorgen we samen voor elkaar.

Geef het aantal stoelen dat je wilt reserveren in en kies de donatie per stoel.

Reserveer ook als je niet kunt doneren!
Kies in dat geval voor het 0-tarief. Er wordt niets in rekening gebracht, maar we weten dan dat we een stoel voor je klaar kunnen zetten.

vervoerservice

Bent je al wat ouder en/of slecht ter been, maar wil je wel graag komen? Laat het ons weten! Speciaal voor jou organiseren we binnen Den Dolder een ophaal- en thuisbreng service.

service@toevenopdehoeve.nl / 06 212 88 306

weten wat er speelt?

meld je aan voor de nieuwsbrief

We spammen niet! Lees ons privacybeleid voor meer info.