Zo’n 100 jaar geleden was Den Dolder niets meer dan een gehucht, een vlek op de kaart naast de spoorlijn Amersfoort – Utrecht. Dat veranderde toen de zeepfabriek De Duif besloot zich hier te vestigen (op het huidige Remiaterrein) én met de komst van de Willem Arntsz Hoeve.

De Willem Arntsz Hoeve staat symbool voor nieuwe opvattingen in de psychiatrie aan het begin van de 20e eeuw. Voorop stonden arbeidstherapie en contact met de natuur waardoor patiënten een plezieriger leven kregen dan voorheen in de zogenaamde dolhuizen.

Na iets meer dan 100 jaar staat de Willem Arntsz Hoeve aan de vooravond van grote veranderingen. De geestelijke gezondheidszorg trekt zich terug en neemt afscheid van het terrein. Daartoe komt de weg vrij voor een nieuwe invulling van het gebied. Een gebied met een enorme natuur, maar zeker ook cultuurhistorische waarde.

Toeven op de Hoeve is een initiatief van kunstenaarsechtpaar Dees en Koen Wilgehof-Sodaar. De website heeft als doel alle openbare evenementen, bezigheden en/of nieuwtjes rond de Willem Arntsz Hoeve te verzamelen en centraal te publiceren. Op deze manier willen zij zichtbaar maken dat de hoeve een plek is waar mooie dingen ontstaan en gebeuren. Een plek waar de inclusieve samenleving op een creatieve manier vorm krijgt.

Dees en Koen Wilgehof-Sodaar – foto: Mel Boas

Dees Wilgehof-Sodaar
Van kleins af aan is Dees gefascineerd door verhalen. Al tijdens haar studie psychologie werd duidelijk dat daar haar passie ligt: het vertellen van haar eigen verhalen en die van anderen.
Dees verdiepte zich in de VS in de mondelinge traditie van overlevering. Na het afronden van de Schrijversacademie, specialisatie storytelling, draagt zij nu een schat aan informatie met zich mee.

Koen Wilgehof-Sodaar
Niet opgeven, buiten gebaande paden durven gaan en blijven geloven in dromen en passie is Koens stelregel. Kwetsbaar zijn, ongeacht wat anderen daarvan vinden is waar hij kracht uit haalt.
Koen is al ruim 36 jaar beeldend kunstenaar en zelfstandig ondernemer. Daarnaast volgde hij de basisopleiding Coach Zijnsoriëntatie en verdiepte zich in Kunstzinnige Levenscounseling.

Filosofie
Dees en Koen beschouwen zichzelf in de eerste plaats als verhalenvangers en -vertellers. Dat doen zij vanuit hun bureau voor creatieve communicatie: Wilgehof+Sodaar. Maar ook in de kunst werken ze nauw samen. Hun kunstwerken hebben vaak herkenbare thema’s als basis: eenzaamheid, geluk, diversiteit en verbinding. Met hun werk willen ze aanzetten tot meer betrokkenheid in een wereld die snel verandert. Ze kiezen daarvoor verschillende vormen en maken makkelijk cross-overs.

Aanmelden
Jouw evenement ook op deze site? Stuur een mail met korte tekst over het evenement, de datum en plaats. Vergeet ook niet een foto mee te sturen. Voorwaarde is wel dat het evenement op de Willem Arntsz Hoeve plaatsvindt en voor publiek toegankelijk is.

 

kom ook toeven op de hoeve!

X