Eigen oogst

Bij Eigen Oogst doen we voornamelijk wat de naam al zegt: we kweken en telen groente, fruit en bloemen voor eigen gebruik. Onze groentetuinen zijn, op enkele uitzondering na, 50 m² dan wel 100 m² groot en liggen op een heel mooi terrein in het groene buitengebied van Den Dolder. 

Onze ‘buren’ zijn de boerderijdieren van Reinaerde en hun verzorgers, soms enkele Schotse hooglanders en paarden die op een groot aangrenzend terrein van het Utrechts Landschap grazen, en de golfclub De Lage Vuursche.

Het terrein is echt groen, zonder huisjes die je vaak in volkstuinen ziet. De gemeenschappelijke keet ‘De Windhoos’ biedt plek om bij plotselinge regen even te schuilen, om gezamenlijk koffie te drinken en als opslag voor grote gereedschappen van de vereniging.

Een druk verenigingsleven kennen we niet, iedereen is vooral bezig met het eigen lapje grond maar er worden natuurlijk volop tips, plantjes en zaden uitgewisseld. Ook delen diverse tuinders een deel van hun oogst onder elkaar als bijv. de krulsla weer eens als paddestoelen de grond uitschiet. En als iemand toch nog teveel heeft, kan die groente aan de voedselbank in Zeist worden gegeven. De voedselbank komt in het groeiseizoen eenmaal per week de groente ophalen bij de tuin.

Eenmaal per jaar is er een werkdag, dan worden alle beukenhagen in de tuin gesnoeid. Koemest voor de tuinen wordt vroeg in het jaar gezamenlijk besteld.

Twee keer per jaar ontmoeten we elkaar in verenigingsverband. Aan het begin van het jaar voor de Algemene Ledenvergadering, meestal in het wijksteunpunt ‘Pelita’ in Den Dolder. En in de zomer voor een feest met spelletjes (kaarten, bordspelen, sjoelen etc.) en een BBQ met vanzelfsprekend veel groente uit eigen tuinen, en patatjes voor de kinderen.

Plantenasiel

Soms heb je teveel planten in je tuin. De vrouwenmantel blijft maar doorgroeien en de herfstanemonen kruipen de hele tuin door. Dus moeten er planten verwijderd worden. En dan? Hopelijk kun je wat kwijt aan buren of vrienden, maar als dat niet zo is, verdwijnen de planten in de vuilnisbak. En dat is jammer, toch? Het gaat ons in ieder geval aan ‘t hart, als wij planten in de groenbak moeten gooien. Maar er is een oplossing voor: het plantenasiel! 

www.tveo.nl